Amikor kidobott pénz a hőszigetelés: 4 tipikus hiba

Ma már mindenki tudja: hőszigetelni olcsóbb, mint a fűtésszámlát fizetni. De okosan kell bánni a szigeteléssel, nehogy többet ártsunk vele, mint amennyit használunk!

Nagy a hőszigetelési láz ma Magyarországon. A néhány éve sikeresen futó panel felújítási program is bizonyítja: igény van a korszerű, energiatakarékos megoldásokra. Mindössze néhány évtizeddel vagyunk csak lemaradva ezt illetően a nyugati országoktól, de nagyon igyekszünk és ez dicséretes. Van azonban még mit tanulnunk, amint az az alábbi négy esetből is világosan kitűnik.

1. Nedves falra hőszigetelés

Többször megtörtént eset, de egy cikk hozzászólónk is jelezte a minap, hogy az újépítésű lakása nem sokkal a beköltözés után penészesedni kezdett a sarkokban. Természetesen nem mindig a rossz hőszigetelés az oka, de gyakran megesik, hogy az építő vállalatnak egész egyszerűen nincs ideje addig várni, hogy a fal teljesen kiszáradjon, és legkézenfekvőbb megoldásnak azt tartják, ha rárakják a szigetelést, és levakolják. Még rosszabb, ha az építtető sietteti a beköltözést és ezért kerül fel idejekorán a szigetelés.

Mi történik ilyenkor? Mivel az építés során a fal a habarcsban található vizet magába veszi, azt le is kell adnia. Ha ez nem történik meg és a falat beborítják hőszigeteléssel, a víz természetesen akkor is el fog távozni a falból. Befelé! Ha kifelé távozna, az még rosszabb lenne, mert akkor a szigetelés venné fel a vizet, és elveszítené hőszigetelő képességét. A legokosabb amit tehetünk, hogy építésnél megvárjuk, amíg a fal teljesen kiszárad, a nyílászárókat és a szigetelést csak ezután építjük be.

2. Spórolás a lépésálló szigeteléssel

A lépésálló szigetelést azért találták ki, hogy a nagyobb igénybételnek kitett járófelületek alá használják a kivitelezők. Valamivel drágább, mint a hagyományos, de nem annyira drága, mint annak az embernek, aki spórolni akart vele, és így járt:

Emberünk úgy gondolta, nem fogja a pénzét kidobni holmi lépésálló szigetelésre, pontosan megfelel az is, amilyet a falra tettek. Sajnos ez esetben a kivitelező nem lépett fel elég erélyesen. Nem számoltak azzal az eshetőséggel, hogy a 80-as sűrűségű – falszigetelésre való – polisztirol szigetelés a beton, illetve a bútorok súlya alatt tömörödni fog. Nos, tömörödött! A járólapok pedig szépen eltöredeztek a megsüllyedt beton miatt. Az új járólap új szigeteléssel – talán mondani sem kell – jelentős többletköltséget eredményezett.

3. Belső szigetelés

Az utólagos hőszigetelést általában kívülről szokták megoldani. Van azonban néhány olyan eset, ahol elkerülhetetlen a belső szigetelés, például tetőtér-beépítés, vagy műemlék épület esetén. Ha van rá mód, mindig a külső hőszigetelést válasszuk! Miért? Íme egy szemléltető ábra:

A képen téglafalak metszetét látjuk, az „a” ábrán külső hőszigeteléssel, a „b” ábrán belsővel. A téglafalnak van egy rendkívül hasznos tulajdonsága, miszerint a szoba melegét képes magába szívni, és ha nem olyan intenzív a fűtés, vissza is adja. A falak mentés természetesen mindig hűvösebb a levegő néhány fokkal, mint a szoba hőmérséklete, de ahol a téglafal van belül, és nem a szigetelés, ott jóval melegebb a hőmérséklet. Ez az apróság nagyban befolyásolja hőérzetünket és ezzel együtt közérzetünket is.

4. Lábazati szigetelés expandált polisztirolból

Az expandált polisztirol nem más, mint a hungarocell néven közkedveltté vált hőszigetelő anyag. Sajnos ez is megtörtént: Az építkezés befejeztével kiderült, hogy a kőműves kissé elszámította magát, ami a hőszigetelő anyagot illeti, kimaradt ugyanis néhány négyzetméter EPS80-as falszigetelő polisztirol tábla. Sebaj – gondolták –, majd veszünk még hozzá egy-két négyzetmétert és megcsináljuk vele a lábazati szigetelést. „Kókány” mester munkához is látott, el is készült a gyönyörű lábazati szigetelés. Egy dolgot felejtettek el csupán, méghozzá azt, hogy a lábazat folyamatos nedvességnek van kitéve egyrészt a fröccsenő víz miatt esőzéskor, másrészt pedig a talaj nedvessége miatt. Ennyi vízzel nem tud elbánni az expandált polisztirol, ugyanis nem erre lett kifejlesztve, hanem hogy a falak szigetelését ellássa. Az átnedvesedett szigetelés tulajdonképpen jobban vezeti a hőt, mintha nem lenne ott semmi. A lábazat szigetelését minden esetben az erre a célra kifejlesztett extrudált polisztirollal végezzük!

Mindannyian boldogok lennénk, ha ezzel a négy esettel kimerült volna a hibalehetőségek tárháza. Sajnos azonban korántsem így van. Örülnék, ha nem ezt kellene írnom, de nem tehetek mást: Még folytatjuk…

Forrás: Építési Portál