Miért írjunk szerződést az ingatlanközvetítővel?

Az első lépés a legfontosabb: az ingatlanközvetítő

Csorba Dániel
Forrás: MIESZ
2013. április 19., péntek 10:35
Miért írjunk szerződést, amikor megbízunk egy ingatlanközvetítőt a lakásunk, házunk eladásával? Többek között azért, hogy fel tudjuk mondani.

Sokszor hallottam már az olyan szóbeli megállapodások történetét, ahol az ingatlanközvetítő szerződés nélkül dolgozik, és jobb esetben akkor szerződnek, ha visz ügyfelet. Rosszabb esetben soha nem történik meg a felek megállapodásának papírra rögzítése, így a számlaadás is kétséges – no de nem csak itt jöhet ki rosszul az eladó.

Nézzük meg, milyen buktatók merülhetnek fel. Az első jelentős probléma a kontroll elvesztése, ugyanis a szerződés nélkül dolgozó szerencsevadászok sokszor elérhetetlenek a későbbiek folyamán. Hol láthatjuk ennek kárát? Például a hanyag hirdetések ronthatják az eladás esélyét, a rossz kommunikáció miatt potens vásárlókat veszíthetünk. Ilyenkor a nem létező szerződést felbontani sem lehet, így gátat sem szabhatunk a tevékenységének.

Az idénymunkásként dolgozó kontár sokszor hetekig-hónapokig elérhetetlen, mivel a telefonszámán kívül valószínűleg semmilyen más kontaktot nem adott meg, így akár hónapokkal is visszavethetik az ingatlan értékesítését az interneten fennhagyott hirdetések.

Persze felmerülhet az a kérdés is, ha egy ilyen álügynök már azzal sem törődik, hogy önnek eladja a szolgáltatását és ezt megfelelően rögzítsék, akkor a későbbi tárgyalások folyamán milyen sikerrel fogja az ön érdekeit képviselni. Konkrét vételi szándék esetén, már ha egyáltalán eljut odáig, tud-e önnek az alkuban, illetve az adásvételt megelőző számos teendőben segédkezni? Megint csak kínos pillanatokat szülhet, ha a fent említett okok miatt ellenőrizhetetlen kontár nemkívánatos személyeknek mutatja be az ingatlanát.

A sort folytathatnám, de úgy gondolom ez is megfelelő bizonyítékkal bír, hogy egy ingatlan értékesítését csakis szakképzett közvetítővel, szerződésben rögzített feltételekkel lehet elkezdeni.

És hogy honnan szerezhet szakképzett közvetítőt? A Névjegyzék.eu az egyik olyan forrás, ahol a közvetítők lakcímétől a cégjegyzékszámán át, akár az OKJ-s papírjuk számáig mindent lekérhetnek – tudomásom szerint a legtöbb ingatlan-vállalkozásfelügyeleti hatóság adatai is megtalálhatók ott.