Nyílászárók utólagos hőszigetelése

A lakásban felhasznált energia 60-70% -át a fűtés emészti fel. Emiatt itt takaríthatunk meg a legtöbbet, úgy, ha utólagosan szigeteljük a nyílászáróinkat. A legkisebb befektetéssel az ablakok utólagos szigetelésével érhetjük el a legtöbbet.

A huzatos, elvetemedett ablakok szigetelésével, cseréjével éves szinten akár 15-20%-nyi energiát is megtakaríthatunk. A belső tér hőmérséklete 3 – 4 C°-kal emelkedik azonos fűtési mód mellett. Az új szigetelés emellett jobban megfogja az utca felől érkező zajt és port is. Az nyílászáró szigetelés, attól függően, hogy milyen anyagról és mekkora felületről van szó viszonylag hamar, általában 1-4 év alatt megtérül. A nyílászáró csere végrehajtásának leggyakrabban a családi költségvetés szab akadályt. Az ilyen akadályok leküzdése végett érdemes foglalkozni az utólagos nyílászáró szigeteléssel. (Forrás: Energiaklub)

Gyakran ismételt kérdések az utólagos nyílászáró-szigetelésről (Forrás: fenntarthato.hu)

Miben jobb a nútmarásos módszer a hagyományos, ragasztócsíkos megoldásoknál?

A hagyományos, ragasztós szivacscsíkokat néhány évente cserélni kell, mert egyszerűen elporladnak. A szivacsénál hosszabb élettartamú gumiszigetelő-profilok ragasztós alapja gyakran olyan vastag, hogy ha felragasztjuk, emiatt nem lehet majd becsukni az ablakot. Cseberből vederbe.

Nútmarással a szilikon szigetelőcsíkot ragasztómentesen lehet a keretbe illeszteni. Ezzel elkerüljük, hogy lekaparhatatlan ragasztócsíkok maradjanak az ablakkereten (háziasszonyok rémálma!). Festéskor a szigetelőcsíkok eltávolíthatók és utána újra visszahelyezhetők. A szilikon rendkívül tartós anyag, aki ezzel a módszerrel szigetel, 12-15 évig biztosan nem kell új szigetelőanyagot vennie.

Hol alkalmazhatom a nútmarásos szigetelési módszert?

A nútmarásos szigetelési módszer minden fa nyílászáróra – ajtóra és ablakra egyaránt – alkalmazható. A korhadt repedezett kereteket természetesen ezzel a módszerrel sem lehet szigetelni. Vannak esetek, amikor már csak az ablakcsere a megoldás.

Hogyan kell nútot marni a zsanéroknál és a kilincsnél?

Mivel a zsanérok és kilincsek fémből vannak, azokba nem lehet nútot vájni. Egyszerűen át kell ugorni őket. De így sem kell azokat a szakaszokat szigeteletlenül hagynunk. A zsanéroknál – mivel itt nincs nút, le kell vágnunk a szigetelőanyag kapaszkodó nyúlványát, azaz a „lábát”, a szigetelő profilt azonban nem kell elvágnunk, ugyanúgy kezeljük, mintha folyamatos lenne a vájat. A zsanér melletti fába vájt nút éppen elengedő erősséggel tartja majd a szigetelőcsíkot ahhoz, hogy az ne essen ki.

Az ablakszárnyat vagy a tokot érdemes szigetelni?

Javasoljuk, hogy az ablakszárnyat szigeteljék, mert az levehető. Egy asztalra felhelyezve és rögzítve kényelmesen és biztonságosan dolgozhatunk. Nincs elvi akadálya annak, hogy a tokba vájjuk a nútot, de így egyrészt kényelmetlen testhelyzetben kell kezelnünk a marógépet, ami már önmagában balesetveszélyes, másrészt könnyen kieshetünk az ablakon. Ennyit azért nem ér a dolog.

Mi a teendő, ha különböző méretűek a rések az ablakkereten?

Mivel az ablakok szabálytalanul vetemednek, előfordulhat, hogy egy néhány deciméteres szakaszon különböző méretű tömítőanyagra lesz szükség.

A szilikonprofil négyféle méretben kapható 6-8-10-12 mm átmérővel. A különböző méretek egymással összeilleszthetők, így mindig az adott szakaszon keletkezett ablakrés méretéhez igazodó profilt választhatunk.

A belső vagy a külső szárnyat kell szigetelni?

Azokban a helyiségekben, ahol nem képződik sok pára: lakószoba, hálószoba, gyerekszoba, előszoba stb., a külső szárnyat érdemes szigetelni, mert így már az „első védelmi vonalon” meggátoljuk, hogy besüvítsen a huzat. A párásabb levegőjű helyiségekben konyha, fürdőszoba a belső szárnyat kell szigetelni, mert így a párás szobalevegő a melegebb, belső üvegfelülettel találkozik, így nem csapódik ki a pára.

Aki nagyon szorgalmas, vagy akinek nagyon huzatosak az ablakai, legjobb, ha mindkét szárnyat szigeteli.

Mit csináljak, ha a szigetelt ablakomat festeni akarom?

A szigetelőcsíkokat egyszerűen ki lehet húzni a nútból, festés után pedig újra a helyükre lehet tenni őket. Arra kell csak vigyázni, hogy a festék ne tömítse el a nútot. Ez úgy oldható meg, hogy száradás előtt hurkapálcikával, vagy más alkalmatossággal eltávolítjuk a befolyt festéket.

Forrás: Zöldpomáz Civil Klímakör