Névjegy kártyák ()

Miért írjunk szerződést az ingatlanközvetítővel?
Cím:
E-mail:
Tel:
Mobil:
Weboldal:
Tevékenységek:

Az első lépés a legfontosabb: az ingatlanközvetítő

Csorba Dániel
Forrás: MIESZ
2013. április 19., péntek 10:35
Miért írjunk szerződést, amikor megbízunk egy ingatlanközvetítőt a lakásunk, házunk eladásával? Többek között azért, hogy fel tudjuk mondani.

Sokszor hallottam már az olyan szóbeli megállapodások történetét, ahol az ingatlanközvetítő szerződés nélkül dolgozik, és jobb esetben akkor szerződnek, ha visz ügyfelet. Rosszabb esetben soha nem történik meg a felek megállapodásának papírra rögzítése, így a számlaadás is kétséges – no de nem csak itt jöhet ki rosszul az eladó.

Nézzük meg, milyen buktatók merülhetnek fel. Az első jelentős probléma a kontroll elvesztése, ugyanis a szerződés nélkül dolgozó szerencsevadászok sokszor elérhetetlenek a későbbiek folyamán. Hol láthatjuk ennek kárát? Például a hanyag hirdetések ronthatják az eladás esélyét, a rossz kommunikáció miatt potens vásárlókat veszíthetünk. Ilyenkor a nem létező szerződést felbontani sem lehet, így gátat sem szabhatunk a tevékenységének.

Az idénymunkásként dolgozó kontár sokszor hetekig-hónapokig elérhetetlen, mivel a telefonszámán kívül valószínűleg semmilyen más kontaktot nem adott meg, így akár hónapokkal is visszavethetik az ingatlan értékesítését az interneten fennhagyott hirdetések.

Persze felmerülhet az a kérdés is, ha egy ilyen álügynök már azzal sem törődik, hogy önnek eladja a szolgáltatását és ezt megfelelően rögzítsék, akkor a későbbi tárgyalások folyamán milyen sikerrel fogja az ön érdekeit képviselni. Konkrét vételi szándék esetén, már ha egyáltalán eljut odáig, tud-e önnek az alkuban, illetve az adásvételt megelőző számos teendőben segédkezni? Megint csak kínos pillanatokat szülhet, ha a fent említett okok miatt ellenőrizhetetlen kontár nemkívánatos személyeknek mutatja be az ingatlanát.

A sort folytathatnám, de úgy gondolom ez is megfelelő bizonyítékkal bír, hogy egy ingatlan értékesítését csakis szakképzett közvetítővel, szerződésben rögzített feltételekkel lehet elkezdeni.

És hogy honnan szerezhet szakképzett közvetítőt? A Névjegyzék.eu az egyik olyan forrás, ahol a közvetítők lakcímétől a cégjegyzékszámán át, akár az OKJ-s papírjuk számáig mindent lekérhetnek – tudomásom szerint a legtöbb ingatlan-vállalkozásfelügyeleti hatóság adatai is megtalálhatók ott.

Amikor kidobott pénz a hőszigetelés: 4 tipikus hiba
Cím:
E-mail:
Tel:
Mobil:
Weboldal:
Tevékenységek:

Ma már mindenki tudja: hőszigetelni olcsóbb, mint a fűtésszámlát fizetni. De okosan kell bánni a szigeteléssel, nehogy többet ártsunk vele, mint amennyit használunk!

Nagy a hőszigetelési láz ma Magyarországon. A néhány éve sikeresen futó panel felújítási program is bizonyítja: igény van a korszerű, energiatakarékos megoldásokra. Mindössze néhány évtizeddel vagyunk csak lemaradva ezt illetően a nyugati országoktól, de nagyon igyekszünk és ez dicséretes. Van azonban még mit tanulnunk, amint az az alábbi négy esetből is világosan kitűnik.

1. Nedves falra hőszigetelés

Többször megtörtént eset, de egy cikk hozzászólónk is jelezte a minap, hogy az újépítésű lakása nem sokkal a beköltözés után penészesedni kezdett a sarkokban. Természetesen nem mindig a rossz hőszigetelés az oka, de gyakran megesik, hogy az építő vállalatnak egész egyszerűen nincs ideje addig várni, hogy a fal teljesen kiszáradjon, és legkézenfekvőbb megoldásnak azt tartják, ha rárakják a szigetelést, és levakolják. Még rosszabb, ha az építtető sietteti a beköltözést és ezért kerül fel idejekorán a szigetelés.

Mi történik ilyenkor? Mivel az építés során a fal a habarcsban található vizet magába veszi, azt le is kell adnia. Ha ez nem történik meg és a falat beborítják hőszigeteléssel, a víz természetesen akkor is el fog távozni a falból. Befelé! Ha kifelé távozna, az még rosszabb lenne, mert akkor a szigetelés venné fel a vizet, és elveszítené hőszigetelő képességét. A legokosabb amit tehetünk, hogy építésnél megvárjuk, amíg a fal teljesen kiszárad, a nyílászárókat és a szigetelést csak ezután építjük be.

2. Spórolás a lépésálló szigeteléssel

A lépésálló szigetelést azért találták ki, hogy a nagyobb igénybételnek kitett járófelületek alá használják a kivitelezők. Valamivel drágább, mint a hagyományos, de nem annyira drága, mint annak az embernek, aki spórolni akart vele, és így járt:

Emberünk úgy gondolta, nem fogja a pénzét kidobni holmi lépésálló szigetelésre, pontosan megfelel az is, amilyet a falra tettek. Sajnos ez esetben a kivitelező nem lépett fel elég erélyesen. Nem számoltak azzal az eshetőséggel, hogy a 80-as sűrűségű – falszigetelésre való – polisztirol szigetelés a beton, illetve a bútorok súlya alatt tömörödni fog. Nos, tömörödött! A járólapok pedig szépen eltöredeztek a megsüllyedt beton miatt. Az új járólap új szigeteléssel – talán mondani sem kell – jelentős többletköltséget eredményezett.

3. Belső szigetelés

Az utólagos hőszigetelést általában kívülről szokták megoldani. Van azonban néhány olyan eset, ahol elkerülhetetlen a belső szigetelés, például tetőtér-beépítés, vagy műemlék épület esetén. Ha van rá mód, mindig a külső hőszigetelést válasszuk! Miért? Íme egy szemléltető ábra:

A képen téglafalak metszetét látjuk, az „a” ábrán külső hőszigeteléssel, a „b” ábrán belsővel. A téglafalnak van egy rendkívül hasznos tulajdonsága, miszerint a szoba melegét képes magába szívni, és ha nem olyan intenzív a fűtés, vissza is adja. A falak mentés természetesen mindig hűvösebb a levegő néhány fokkal, mint a szoba hőmérséklete, de ahol a téglafal van belül, és nem a szigetelés, ott jóval melegebb a hőmérséklet. Ez az apróság nagyban befolyásolja hőérzetünket és ezzel együtt közérzetünket is.

4. Lábazati szigetelés expandált polisztirolból

Az expandált polisztirol nem más, mint a hungarocell néven közkedveltté vált hőszigetelő anyag. Sajnos ez is megtörtént: Az építkezés befejeztével kiderült, hogy a kőműves kissé elszámította magát, ami a hőszigetelő anyagot illeti, kimaradt ugyanis néhány négyzetméter EPS80-as falszigetelő polisztirol tábla. Sebaj – gondolták –, majd veszünk még hozzá egy-két négyzetmétert és megcsináljuk vele a lábazati szigetelést. „Kókány” mester munkához is látott, el is készült a gyönyörű lábazati szigetelés. Egy dolgot felejtettek el csupán, méghozzá azt, hogy a lábazat folyamatos nedvességnek van kitéve egyrészt a fröccsenő víz miatt esőzéskor, másrészt pedig a talaj nedvessége miatt. Ennyi vízzel nem tud elbánni az expandált polisztirol, ugyanis nem erre lett kifejlesztve, hanem hogy a falak szigetelését ellássa. Az átnedvesedett szigetelés tulajdonképpen jobban vezeti a hőt, mintha nem lenne ott semmi. A lábazat szigetelését minden esetben az erre a célra kifejlesztett extrudált polisztirollal végezzük!

Mindannyian boldogok lennénk, ha ezzel a négy esettel kimerült volna a hibalehetőségek tárháza. Sajnos azonban korántsem így van. Örülnék, ha nem ezt kellene írnom, de nem tehetek mást: Még folytatjuk…

Forrás: Építési Portál

A penészes, vizes fal ellenszere
Cím:
E-mail:
Tel:
Mobil:
Weboldal:
Tevékenységek:

Hogyan szünteti meg a páramentesítő a penészfoltokat?

A párátlanító készülék kivonja a levegőből a felesleges nedvességet, ami a penész okozója. Ebből következik, hogy a párátlanítás során eltűnnek a penészfoltok

A penészgombának a vizes fal a táptalaja, ezért ha páramentesítő készülékkel kiszárítjuk a levegőt, és a falakat, akkor életképtelenné válik a penész. A száradás már az ember számára megfelelő 50 %-os páratartalom mellett is bekövetkezik. A páramentesítés következtében egy-két hét múlva kezdenek összehúzódni a penészfoltok, és pár hét után le lehet söpörni a falról a penészgombát. A párátlanítás költséghatékonyabb módszer, mint évente újra festeni a falakat, és rengeteg pénzt költeni a penész gátló szerekre. Ha megszűntek a penészfoltok, akkor elmúlik a dohszag is.

 

Mitől véd meg a páramentesítés?

  • Vizes ablakok: A téli időszakban gyakori gondot okoznak a nedves ablakok. Mivel az ablak felülete hidegebb (harmatpont alatti), mint a fűtött levegő, ezért oda párátlanítás nélkül könnyen kicsapódik a víz.  
  • Vizes falak: Télen a falak is gyakran harmatpont alatti hőmérsékletűek, hiszen kívülről éri őket a hideg levegő. Páramentesítés nélkül sajnos itt is fennáll a kicsapódás veszélye, ami penészedést okoz.
  • Penész a falon: A nedves fal vagy a vizes ablak kitűnő környezet a gombák számára. A spóráknak legfőképp a nedvességre van szükségük. Ha több, mint három napig folyamatosan élvezhetik ezt a körülményt, akkor szaporodásnak indulnak. A párátlanító visszafordítja ezt a folyamatot.
  • Nedves pince: A hűvös pincék akár egész évben, de leginkább a nyári időszakban veszélyeztetettek. Meleg időben a kinti levegő több nedvességet képes hordozni, de amikor ez a páradús levegő beáramlik a hideg pincébe, akkor a benne lévő víz kicsapódhat a falakra. A másik oka a pincék párásodásának a talajvíz. A párátlanítás természetesen a pincében megoldást jelent.
  • Dohos szag: A foltos falakkal együtt jár a dohos szag is. A páramentesítő készülék ezt is megszűnteti
  • Ruhaszárítás: A ruhák száradáskor átadják a nedvességet a levegőnek, így a páratartalom még inkább megemelkedik a lakótérben, ami tovább fokozza a penész kialakulásának esélyeit. Ha a páramentesítő gépet egy légtérbe helyezi a szárított ruhákkal, akkor a ruhaszárítás ideje akár a felére – negyedére csökkenhet és nem kell tartani a penészgombáktól sem.
  • Uszodai párátlanítás: A nagy vízfelületnek óriási a párolgása. Uszodában kikerülhetetlen a levegő páramentesítése, mert különben folyni fog a víz a falakról.
  • Penészes, vizes hőhidak: A hőhídnál ugyanaz a probléma, mint a vizes ablakoknál. Ezek a felületek hidegebbek, (harmatpont alatti hőmérsékletűek) mint a környező részek. Ha párátlanító készülékkel normál szinten tartják a nedvességet, akkor sokkal kevesebb eséllyel csapódik ki a víz a hőhidakra.

Miért válasszon minket, ha párátlanító készülékeket keres?

A webshopunkban található párátlanítók mind első osztályúak. 

1) Ezt nem pusztán mi állítjuk, hanem rengeteg vásárlónk is erről számol be. Erről meggyőződhet a termékek leírása alatt található várárlói vélemények alapján.
2) Több páramentesítő készülékünket is teszteltek Németországban. A párátlanítók teszt-eredményei honlapunkon olvashatók.
3) A nálunk kapható páramentesítők általában kevesebb áramot fogyasztanak mindamellett, hogy nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, mint más párátlanítók.
4) Minden páramentesítő géphez kitűnő vevőszolgálat is párosul. Szívesen adunk ingyenes szakmai tanácsot kérdések esetén.
5) Olcsón és gyorsan szállítunk egész Magyarország területén.

Kérjük böngésszen kiváló páramentesítő készülékeink között.


Vásárlói vélemények a párátlanító készülékekről

Páramentesítő berendezésünkkel maximálisan elégedettek az ügyfelek. A konkrét típusokhoz tartozó véleményeket az egyes párátlanító berendezéseknél olvashatja, de ide és az oldal két szélére is kiraktunk néhány vásárlói tapasztalatot, hogy az új érdeklődők is lássák, hogy milyen hatékonyan kezlik a páramentesítők a penészedés és a magas páratartalom problémáját.

“Tisztelt Farkas Úr!

Nagyon elégedettek vagyunk a Trotec TTK 50-es párátlanító készülékkel, gyorsan és kis energiafelhasználással csökkenti a lakásban a páratartalmat. Pozitív tulajdonsága a párátlanító gépnek, hogy tudjuk szabályozni a pártartalom mértékét így nincs szükség a páramentesítő folyamatos üzemeltetésre ezzel az energiafelhasználást lehet csökkenteni.Csendes üzemű, ami fontos, mert néha éjszaka is üzemeltetjük.
Az ok, hogy miért volt a párátlanító készülékre szükség: az elmúlt években nyílászárókat cseréltünk és ezzel a lakás természetes szellőzése lecsökkent. Tavaly télen tapasztaltuk igazán a falak vizesedését. Áprilisban született kisfiunk, és a babaruhák teregetése a rossz idő beálltával már csak a lakásban volt megoldható.
A szellőztetés kevés volt, és sajnos egy két helyen a penész is megjelent. A magas pártartalom a gyereknek sem tesz jót. Ezért elhatároztuk, hogy idén mindenképpen beszerzünk egy páramentesítő gépet. Már tavaly is érdekelt ez a típusú párátlanító mivel jó műszaki paraméterekkel rendelkezik. Az interneten böngészve találtam az önök lapjára, a vevők által írt vélemények megerősítették a kiválasztott párátlanító melletti döntést. Teljesen korrekt módon történt a vásárlás, elégedettek vagyunk az ügyintézéssel is.”

Üdvözlettel:
Kállai Tibor és Családja

Mivel fűtsünk?
Cím:
E-mail:
Tel:
Mobil:
Weboldal:
Tevékenységek:

Ismét nyakunkon a fűtési időszak, de melyik fűtésfajtával járunk a legjobban? Széles a kínálat a különböző fűtési rendszerekből, de melyik a legmegfelelőbb, a  leggazdaságosabb? Cikkünkben áttekintést adunk a lehetőségekről és a kiválasztás legfontosabb szempontjairól.

Új épület létesítésénél vagy energiatakarékos lakáskorszerűsítésnél az alkalmazott műszaki megoldások évtizedekre előre is meghatározzák otthonunk energiafogyasztását, s így üzemeltetésének költségeit. Ezért nem mindegy, hogy mit is választunk. Sokféle fűtési rendszerben válogathatunk, mindegyiknek van előnye, hátránya, de hogy a tervezett vagy a már meglévő épület szempontjából mi a jelentheti a leggazdaságosabb fűtést – nem könnyű kérdés. A kérdés megválaszolásához persze szakember kell, de hogy ne legyünk teljesen felkészületlenek az épületgépészeti tervek elfogadásakor, ahhoz jó, ha legalább áttekintésünk van a különböző megoldásokról. Cikkünk ebben nyújt segítséget.

Fűtsünk gazdaságosan!

Beköszöntött a fűtési szezon, ami felvet néhány kérdést: mennyibe fog ez nekünk kerülni, milyen technológiát válasszunk, mivel fűthetünk a leggazdaságosabban? Konkrét, egyénre szabott megoldásokkal természetesen nem szolgálhatunk, de röviden ismertetünk néhány, általunk takarékosabbnak talált fűtési módszert.

Kevesen gondolják, hogy az energiatakarékos új otthon megteremtése már a telekválasztással, a ház megfelelő tervezésével és tájolásával kezdődik. Például ha lejtős hegyoldalon déli fekvésű parcellát vásárolunk, vagy a sík terepen épülő leendő otthonunk nagy ablakfelületeit, lakószobáit a déli, melegebb irányba fordítjuk. Ezzel olyan sajátos hőcsapdát teremtünk, amellyel jelentősen csökkenthető ezekben a helyiségekben a fűtési energiafelhasználás. Emellett érdemes odafigyelni a megfelelő építőanyagok kiválasztására: arra, hogy korszerű falazóelemeket építsünk be, és jó hőszigetelő tulajdonságokkal bíró burkoló- és vakolóanyagokkal „öltöztessük fel” házunkat. De ugyanilyen fontos gondosan megtervezni az otthonunk energiaellátását, fűtésrendszerének optimális kidolgozását. Magyarországon az épületek fűtésére nagyjából 2,5-szer több energiát használunk el, mint Ausztriában, pedig ugyanazok a technológiák hazánkban is rendelkezésre állnak. Magyarán szólva, épületeink hőtechnikailag fölöttébb rossz állapotban vannak.

Meleget, de milyet?

A barátságos otthon elengedhetetlen feltétele a kellemes meleg, amely az ott-tartózkodók jó közérzetét is biztosítja. A fűtési rendszer kiválasztásánál meghatározó szerepe van a használt fűtőanyagnak, amely lehet szilárd fűtőanyag, folyékony szénhidrogén, villamos energia és/vagy gáz. Lehetőleg olyan fűtőberendezést válasszunk, amelynek teljesítménye megfelel a lakás hőigé nyének, szervize és alkatrészellátása pedig hosszú távon biztosított. A programozható szobatermosztát (hőmérséklet-szabályozó) alkalmazása valóban gazdaságos megoldás lehet, a napi életvitelnek megfelelően üzemeltethetjük vele fűtési rendszerünket. Egy adott helyiség levegőjének hőmérsékletét az határozza meg, hogy ott az ember milyen tevékenységet folytat, ezért a helyiségeket csak annyira fűtsük, amennyire azt a tartózkodás célja és időtartama igényli. A túlfűtött helyiség nemcsak egészségtelen, hanem pénzkidobás is. Napjainkban a legtöbb családi házban és lakásban központi fűtés van, amely a legkényelmesebb és legnépszerűbb fűtési mód. Emellett egyre kedveltebbek az olyan új, korszerűbb fűtési rendszerek is, mint a padló-, a fal- vagy a szegélyfűtés. Ezek kialakítása ugyan drágább, mint a radiátoros megoldás, ám annál gazdaságosabb, így a költségek hamar megtérülnek. A helyes fűtési mód megválasztásával, a rendszer egyes részeinek jobb kihasználásával – főként jobb szabályozással – jelentős összeget takaríthatunk meg.

Padlótól a falig

A padló- és a falfűtés esetében a kazánban termelt hőt a nagy felületű padlózaton, illetve a mennyezeten és a falon át, nagyrészt sugárzással adják le a beépített réz- vagy műanyag csövek. A padlófűtés elsősorban a hidegburkolatú, valamint nagy alapterületű, nagy belmagasságú és a sok üvegfelülettel kialakított helyiségekben ajánlott. Kellemes, egyenletes melegérzetet nyújt, de hálószobákba nem javasolt, mert lassan szabályozható, azaz nehezen érhető el vele az alváshoz szükséges, kellemesen alacsony hőmérséklet. Hátránya, hogy a padló közelében nagyobb koncentrációjú port tartalmazó légréteg alakul ki, ami például gyerekszobában nemkívánatos. A falfűtést többnyire kiegészítésként ajánlják a radiátoros fűtéssel kombinálva, ott, ahol nincs más megoldás. Alkalmazásánál szigorú előírás, hogy ne kerüljön semmi a fal elé, sem rá. A fűtőbetéteket az oldalfalak és a padlózat találkozásánál körben helyezik el, a falba szinte belesimuló vékony csöveken fut végig a kazánban felhevített víz.

A konvektorok gazdaságossága

A konvektoros fűtésrendszer kiépítése a maga viszonylag kis költségigényével, a későbbi továbbfejlesztés lehetőségével szakaszolható beruházást tesz lehetővé, így rugalmasan igazodhat a megrendelő anyagi helyzetéhez. Német gázszolgáltatók vizsgálatai szerint a gázkonvektorok átlagos hatásfoka a legtöbb esetben meghaladja a gázüzemű központi fűtésekét. Ennek oka elsősorban az, hogy a (gáz)kazán nem a fűtendő helyiségben helyezkedik el, így hőleadása veszteségesebb (a pincét is fűti). A gázkonvektoros fűtés esetén a gyakorlatban is megvalósul, hogy csak a pillanatnyilag használt helyiségeket fűtik fel a használati hőmérsékletre. Ezért a gázkonvektoros fűtéssel lehet leginkább spórolni. A gázkonvektorok előírt hatásfoka a szabványok által meghatározottan 82-90 százalék, amely tartomány gyakorlatilag azonos a gázkazánokra előírt értékekkel. Miután a gázkonvektorokat csak épületgépész tervei által elkészített és a szakhatóság által jóváhagyott kivitelezési terv alapján lehet beépíteni és üzembe helyezni, célszerű őket a tervező által elkészített számítások alapján kiválasztani. A fűtendő helyiségek hővesztesége a falak és nyílászárók szerkezetétől, anyagától, vastagságától, továbbá azok tájolásától függ. E kritériumok alapján választhatunk kéményes vagy parapetes konvektorokat.

Falhoz lapulva

Az utóbbi évtizedben már bevált, korszerű és elegáns megoldást nyújtó fűtési rendszer a szegélyfűtés. A szegélyfűtés az oldalfalak alján, és a padló szintjén mint padlószegély vezethető. A rendszer határozottan energiatakarékos, mivel nem a tér levegőjét, hanem a falakat melegíti fel, a visszasugárzó hő már 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is jó közérzetet biztosít. Ráadásul bármilyen, már meglevő meleg vizes fűtőberendezésre rövid idő alatt és egyszerűen csatlakoztatható. Helyigénye csekély – mindössze 2-3 cm széles és 10-12 cm magas –, így nem gond a falak teljes hosszában felszerelni. Tetőterekben, új épületeknél megfelelően kialakított falmélyedésbe, térdfalaknál szerelve pedig akár a fal síkjával egy szintbe is hozható. Előnyei a radiátoros és a padlófűtéssel szemben a kiegyenlített, poráramlás mentes szobahőmérséklet már alacsonyabb hőmérséklet mellett is.

Csatornafűtés

A szalagfűtés kiegészítője a padlócsatorna-fűtés, amelynek felfelé áramló légfüggönye a nyílászárók használatakor meggátolja a helyiség gyors áthűlését és az ajtók, ablakok párásodását. A külső falak, üvegfelületek mellett egyenletesen elosztott konvektorok a padlószinttől kezdődően meleg légfüggönyt hoznak létre. A padlókonvektorok energiatakarékosak – 10-20% megtakarítás érhető el velük –, kiegyenlített szobahőmérsékletet garantálnak, rendkívül kis mértékű porkeverés mellett. A vörösréz csöves, alumíniumlamellás fűtőtestet az egyéni igények figyelembevételével a rendelt hosszméretre gyártják. A közvetlenül a nyílászárók elé, a padlóba süllyesztett csatornafűtés csöveit rugós feszítésű, diszkrét fém-, illetve farács takarja, amely a csatorna takarításakor felhajtható vagy kiemelhető. A padlócsatorna-fűtés felső megoldással légzsilipként is használható, különösen akkor, ha elektronikusan szabályozott légbefúvó ventilátorral kiegészítve alakítjuk ki. Vízigénye minimális, felfűtési ideje rövidebb, így gyorsan megtérül a bekerülési költség.

Folytatása következik!

Forrás: www.ötletmozaik.hu
Fotók: www.ötletmozaik.hu


 

Így hatásos a szénmonoxid riasztó!
Cím:
E-mail:
Tel:
Mobil:
Weboldal:
Tevékenységek:

Első szabály, hogy csak elemmel működő CO-riasztót vásároljon!

Első szabály, hogy csak elemmel működő CO-riasztót vásároljon; elektromos szerkezetek biztonsági okok miatt már nem hozhatók kereskedelmi forgalomba. A megbízható készülékek időben, 30 nappal korábban jeleznek, ha az elem lemerülőben van. Az öndiagnosztikára képes szerkezetek arra is figyelmeztetnek, ha hiba van a készülékben.

A CO-jelző helye a lakásban

A CO-jelzők csak abban a helyiségben érzékelik a gázszivárgást, ahova a készüléket telepítették. Szénmonoxid-riasztót kizárólag a nyílt égésterű, kéményes gáztüzelő berendezésekhez szükséges beszerezni. A nyílt égésterű gáztüzelők a helységből vonják ki az égéshez szükséges levegőt, s az égéstermékek a kéményen keresztül távoznak. Turbós, ventillátoros gáztüzelőkhöz felesleges CO-riasztó. Lakáson belül oda tegyük a CO-jelzőt, ahova a vízmelegítő és a cirkó került. Egyedi fűtésű, többkéményes konvektoros lakások összes helyiségét célszerű riasztóval ellátni.

Az ideális telepítési magasság

Telepítés során kontrollálja a szakembert! Legyen figyelemmel a szénmonoxid (CO) és szén-dioxid tulajdonságaira (CO2): a CO könnyebb, mint a levegő, ezért felfelé száll, míg a CO2 nehezebb a levegőnél, ezért a helyiség alsó szintjén koncentrálódik. Talajszint közelében nem szabad elhelyezni a CO-riasztót, mert a készülék így későn érzékelné a bajt, amikorra a helyiség már telítődött a mérgező gázzal. Az ideális telepítési magasság: 1,8-2-2,5 méter. Nagyobb, 3,5-4 méteres belmagasságú, galériás helyiségekben is ez az optimális telepítési szint, a lényeg, hogy mennyezettől legalább 30-40 centivel lejjebb kerüljön.

Ne vegyen olcsó készüléket!

Nálunk nem gyártanak CO-jelzőket, de rengeteg import termékek közül választhat. Igazán megbízhatóak a holland-amerikai, a kanadai és angol gyártmányú készülékek. Kínai riasztókat is forgalmaznak, s ahogy Balogh József gázszerelő mondja, nem kell ezekre sem haragudni, de 4 ezer forintnál olcsóbban kínált berendezéseket lehetőleg kerüljük. Hét-nyolcezer forintért már megbízható alapkészülékeket lehet kapni. Digitális vagy analóg készülékek közül választhat, előbbi némileg drágább, viszont hasznos, könnyen értelmezhető információkat jelenít meg képernyőjén.

Intelligens rendszer

A magasabb árkategóriába tartozó termékek 18-25 ezer forintba kerülnek. Az alapkészülékekhez képest azzal a többlettudással bírnak, hogy CO-szivárgás esetén képesek automatikusan elzárni a gázt a lakásban a gázvezetékbe épített mágnesszelep segítségével. A mágnesszelep nincs benne a készülék árában, 10-12 ezer forint körüli áron lehet hozzájutni.

A szuperszigetelés veszélyei

Energiamegtakarítási célzattal sokan szigetelték lakásukat, illetve cserélték ki a nyílászárókat. A magas légzárás előnye, hogy nem szökik ki a meleg lakásból, ám a kedvező tulajdonság fűtésidényben a visszájára is fordulhat. A szuperszigetelt lakásokban a gázkészülékek ugyanis nem kapnak elegendő levegő utánpótlást. Minimális a huzat, ezért az égéstermékek nehezebben távoznak el a kazánból, égéstermék-visszaáramlás alakulhat ki, ami életveszélyes lehet, főként akkor, ha elmaradt a kazán éves karbantartása. Ablakcsere, szigetelés után érdemes úgynevezett légbeszívókat telepíteni. A falszerkezetben elhelyezett légbeszívók az alacsony belső légnyomást érzékelve levegőt áramoltatnak a helyiségbe.

Évente ellenőriztesse a kazánt!

Ügyeljen a gázkazánok rendszeres karbantartására! Tavasszal, nyáron célszerű a karbantartást elvégezni. Közvetlenül a fűtési idény előtt is sort lehet erre keríteni, de a gázszerelők többsége ilyenkor nem tudja azonnal vállalni a munkát. Ragaszkodjon a márkaszervizhez! Ne elégedjen meg a vizuális szemlével – a kazán szét- és összeszerelése nagyjából egy órát vesz igénybe. Olyan szakembert engedjen be a lakásába, aki fényképes gázszerelő igazolvánnyal rendelkezik. Karbantartási díj címén jellemzően 7-12 ezer forintot kérnek a fővárosban.
A kondenzációs kazánok karbantartása némileg drágább, 12-18 ezer forint.

Tudnivalók a szénmonoxidról

A szénmonoxid , olvasható a coriaszto.hu oldalon, belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül és körülbelül százszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Így a szén-monoxid az oxigénmolekulák helyébe lép a vörösvértestekben és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza. A leggyakrabban akkor képződik, ha a tüzelőberendezésekben (kazánok, kályhák, vízmelegítők, tűzhelyek sütők, stb.) nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag (pl. földgáz, olaj, fa, stb.). A készülékek nem megfelelő üzemeltetése következtében vagy az égéstermék-elvezető elégtelen működése esetén a szénmonoxid veszélyes mértékben felgyűlhet a lakóhelyiségekben. A balesetek túlnyomó többsége télen történik, amikor a fogyasztók használják a fűtőkészülékeiket, azonban nem gondoskodnak azok megfelelő üzemállapotáról, a kellő szellőztetésről és a légutánpótlásról.

Milyen tünetekkel jár a mérgezés?

A legtöbben nincsenek tisztában a szénmonoxid mérgezés jeleivel. A kialakuló tünetek szerint a mérgezésnek több szakaszát különböztethetjük meg. Az első fázisban  hányinger, enyhe fejfájás, hányás, fáradékonyság jelentkezik . A következő fokozat jellemzői: izomgörcsök, kábultság, szívritmuszavar.  Még súlyosabb esetben az izomzat ellazul, légzésbénulás következik be, ami halálhoz vezet.

Forrás: hvg.hu

Nyílászárók utólagos hőszigetelése
Cím:
E-mail:
Tel:
Mobil:
Weboldal:
Tevékenységek:

A lakásban felhasznált energia 60-70% -át a fűtés emészti fel. Emiatt itt takaríthatunk meg a legtöbbet, úgy, ha utólagosan szigeteljük a nyílászáróinkat. A legkisebb befektetéssel az ablakok utólagos szigetelésével érhetjük el a legtöbbet.

A huzatos, elvetemedett ablakok szigetelésével, cseréjével éves szinten akár 15-20%-nyi energiát is megtakaríthatunk. A belső tér hőmérséklete 3 – 4 C°-kal emelkedik azonos fűtési mód mellett. Az új szigetelés emellett jobban megfogja az utca felől érkező zajt és port is. Az nyílászáró szigetelés, attól függően, hogy milyen anyagról és mekkora felületről van szó viszonylag hamar, általában 1-4 év alatt megtérül. A nyílászáró csere végrehajtásának leggyakrabban a családi költségvetés szab akadályt. Az ilyen akadályok leküzdése végett érdemes foglalkozni az utólagos nyílászáró szigeteléssel. (Forrás: Energiaklub)

Gyakran ismételt kérdések az utólagos nyílászáró-szigetelésről (Forrás: fenntarthato.hu)

Miben jobb a nútmarásos módszer a hagyományos, ragasztócsíkos megoldásoknál?

A hagyományos, ragasztós szivacscsíkokat néhány évente cserélni kell, mert egyszerűen elporladnak. A szivacsénál hosszabb élettartamú gumiszigetelő-profilok ragasztós alapja gyakran olyan vastag, hogy ha felragasztjuk, emiatt nem lehet majd becsukni az ablakot. Cseberből vederbe.

Nútmarással a szilikon szigetelőcsíkot ragasztómentesen lehet a keretbe illeszteni. Ezzel elkerüljük, hogy lekaparhatatlan ragasztócsíkok maradjanak az ablakkereten (háziasszonyok rémálma!). Festéskor a szigetelőcsíkok eltávolíthatók és utána újra visszahelyezhetők. A szilikon rendkívül tartós anyag, aki ezzel a módszerrel szigetel, 12-15 évig biztosan nem kell új szigetelőanyagot vennie.

Hol alkalmazhatom a nútmarásos szigetelési módszert?

A nútmarásos szigetelési módszer minden fa nyílászáróra – ajtóra és ablakra egyaránt – alkalmazható. A korhadt repedezett kereteket természetesen ezzel a módszerrel sem lehet szigetelni. Vannak esetek, amikor már csak az ablakcsere a megoldás.

Hogyan kell nútot marni a zsanéroknál és a kilincsnél?

Mivel a zsanérok és kilincsek fémből vannak, azokba nem lehet nútot vájni. Egyszerűen át kell ugorni őket. De így sem kell azokat a szakaszokat szigeteletlenül hagynunk. A zsanéroknál – mivel itt nincs nút, le kell vágnunk a szigetelőanyag kapaszkodó nyúlványát, azaz a „lábát”, a szigetelő profilt azonban nem kell elvágnunk, ugyanúgy kezeljük, mintha folyamatos lenne a vájat. A zsanér melletti fába vájt nút éppen elengedő erősséggel tartja majd a szigetelőcsíkot ahhoz, hogy az ne essen ki.

Az ablakszárnyat vagy a tokot érdemes szigetelni?

Javasoljuk, hogy az ablakszárnyat szigeteljék, mert az levehető. Egy asztalra felhelyezve és rögzítve kényelmesen és biztonságosan dolgozhatunk. Nincs elvi akadálya annak, hogy a tokba vájjuk a nútot, de így egyrészt kényelmetlen testhelyzetben kell kezelnünk a marógépet, ami már önmagában balesetveszélyes, másrészt könnyen kieshetünk az ablakon. Ennyit azért nem ér a dolog.

Mi a teendő, ha különböző méretűek a rések az ablakkereten?

Mivel az ablakok szabálytalanul vetemednek, előfordulhat, hogy egy néhány deciméteres szakaszon különböző méretű tömítőanyagra lesz szükség.

A szilikonprofil négyféle méretben kapható 6-8-10-12 mm átmérővel. A különböző méretek egymással összeilleszthetők, így mindig az adott szakaszon keletkezett ablakrés méretéhez igazodó profilt választhatunk.

A belső vagy a külső szárnyat kell szigetelni?

Azokban a helyiségekben, ahol nem képződik sok pára: lakószoba, hálószoba, gyerekszoba, előszoba stb., a külső szárnyat érdemes szigetelni, mert így már az „első védelmi vonalon” meggátoljuk, hogy besüvítsen a huzat. A párásabb levegőjű helyiségekben konyha, fürdőszoba a belső szárnyat kell szigetelni, mert így a párás szobalevegő a melegebb, belső üvegfelülettel találkozik, így nem csapódik ki a pára.

Aki nagyon szorgalmas, vagy akinek nagyon huzatosak az ablakai, legjobb, ha mindkét szárnyat szigeteli.

Mit csináljak, ha a szigetelt ablakomat festeni akarom?

A szigetelőcsíkokat egyszerűen ki lehet húzni a nútból, festés után pedig újra a helyükre lehet tenni őket. Arra kell csak vigyázni, hogy a festék ne tömítse el a nútot. Ez úgy oldható meg, hogy száradás előtt hurkapálcikával, vagy más alkalmatossággal eltávolítjuk a befolyt festéket.

Forrás: Zöldpomáz Civil Klímakör

Léda Grafika Kft.
Cím: Székesfehérvár Károly J u. 45.
Tel: 06/22-952-033
Mobil: 06/30-9375-133
Weboldal: nincs
Tevékenységek:
- Fénymásolás
- Szorólap és névjegykártya készítés
- Mérnökirajz nyomtatás A0+ -ig
Használt lakásoknál is kötelező a zöldkártya
Cím:
E-mail:
Tel:
Mobil:
Weboldal:
Tevékenységek:

Az energetikai tanúsítványt az Európai Bizottság tette kötelezővé három éve. Eddig csak az új építésű ingatlanoknál volt kötelező, ez évtől kezdődően azonban az eladásra szánt vagy bérbe adott használt lakásokra is kérni kell. A vizsgálat költségei az eladót terhelik majd. Az adásvételi szerződés csak úgy írható alá, ha megvan az igazolás. A megkérdezett ingatlanszakértő nem vár visszaesést a lakáspiacon a szabályozás miatt.

„Nem hiszem, hogy ez olyan mértékben befolyásolná az ingatlanpiacot, hogy nagyon nagy változások lennének, ez nem egy akkora tétel egy ingatlaneladás során, ami befolyásolná az árat” – mondta a műsorban Molnár Erika, a Duna House értékesítési vezetője.

Az állam szerint a vásárlók jól járnak majd a zöldtanúsítvánnyal, hiszen nem vesznek zsákbamacskát. Az igazolást pedig egy hét alatt be lehet szerezni a mérnök- vagy az építészkamaránál és körülbelül 30 ezer forintba kerül. A két kamara által vezetett névjegyzékből, több mint 500 szakember közül lehet választani. A munkáért 5500 forintos óradíjat kell fizetni. Az energetikai tanúsítvány egy évig érvényes, de ha időközben az ingatlanon értéknövelő felújítást csináltak, érdemes újat készíttetni, hiszen minden energiatakarékossági megoldás növeli az ingatlan értékét. A tanúsítvány eredményét nem kötelező az árba beépíteni, az csak tájékoztatóként szolgál a vásárlónak.

Szerző: Világgazdaság